Držač za mobitel bi trebao imati svaki vozač

U počecima modernizacije automobila i pametnih telefona, držači za mobitel obavljali su funkciju GPS uređaja, odnosno navigacije. Ipak, moderni automobili danas u svojoj opremi kupcima nude putna računala na kojima se nalazi navigacija, ali i putem kojih se mogu spojiti sa svojim telefonom. Tako mogu puštati glazbu te uspostavljati pozive za koje im više nisu potrebne Bluetooth slušalice. 

Zbog toga je korištenje držača za mobitel u malom padu, no i dalje ga koristi velik broj ljudi koji posjeduju nešto starije modele automobila koji nemaju putno računalo.

Držač za mobitel kao handsfree opcija

Držač za mobitel za auto ima glavnu prednost to što korisniku, odnosno vozaču pruža sigurnost tijekom vožnje. U prvom redu je to sigurnost koja se odnosi na to da vozač može obavljati pozive ili pak pregledavati kartu, odnosno slijediti upute navigacije bez potrebe da skida ruke s volana, već da su obje na volanu. To osigurava sigurnu vožnju kako za vozača tako i za sve putnike u automobilu.

Držač za mobitel i punjač
Držač za mobitel i punjač automatskih brzm QI punjenjem Super Fast Rapid 2

Ventilacijski otvor auta za držanje mobitela

Kada govorimo o ovim mobilnim dodacima, jedan od najpopularnijih je svakako model koji se montira na ventilacijski otvor automobila. Unatoč činjenici da ovu vrstu zbog njezine jednostavnosti odabire sve veći broj ljudi, ona ima i nedostatak, a to je nemogućnost paljenja ventilacije u otvoru na koji je držač postavljen. 

Držač za mobitela može se staviti u ventilacijski otvor auta
Držač za mobitela može se staviti u ventilacijski otvor auta

Isto tako, u sezoni grijanja paljenje ventilacije u okolnim otvorima u blizini može dovesti i do pregrijavanja samog mobilnog telefona što svakako nije poželjno.

Laka podesivost autoopreme

Iduća najpopularnija vrsta je držač za mobilni telefon koji se montira na vjetrobransko staklo. Prednost ovakvog modela je u tome što korisniku daje mogućnost pozicioniranja na mjestu na kojem mu najviše odgovara pa to može biti:

  • Vjetrobransko staklo s lijeve strane
  • Vjetrobransko staklo s desne strane
  • Viša ili niža pozicija na vjetrobranskom staklu

Važno je samo napomenuti da, s obzirom da se montira uz pomoć vakuuma, ova vrsta vrlo često ostavlja tragove na vjetrobranskom staklu pa je potrebno redovito skidati držač i čistiti staklo. 

Također, dobra strana ove vrste je i to što se može koristiti duže vrijeme i što postoji mala vjerojatnost od njegova oštećivanja, za razliku od primjerice onih koji se postavljaju na ventilacijski otvor, a čije kopčice vrlo lako mogu puknuti.

Pročitajte i sljedeći članak: Maske za mobitel za zaštitu i estetiku

Nova generacija mobilnih držača

Prethodne dvije vrste mobilnih držača pripadaju tradicionalnim modelima koji su obilježili početak korištenja ovih gadgeta. U novije vrijeme na tržištu su se pojavili i novi, unaprijeđeni modeli. Prva vrsta su držači za mobitel s magnetom koji su postali vrlo popularni zbog mogućnosti jednostavnog postavljanja i skidanja mobilnog telefona.

Video: Top 5 najboljih magnetnih držača za automobil iz 2021. godine

Ono što se navodi kao njihova mana je to što korisnik na svom mobilnom telefonu mora imati zaštitnu masku na koju se postavlja magnet kako bi mobitel mogao prianjati držaču. Kada je magnet postavljen na maskicu mobilnog telefona dovoljno ga je samo prisloniti držaču i on će ga držati sve dok ga ne skinete, odnosno odvojite od magneta koji se nalazi na njemu. Na sličan princip rade i Bluetooth slušalice koje su magnetom spojene sa svojim kućištem za punjenje.

Iduća vrlo popularna vrsta su modeli koji ujedno i drže mobilni telefon, ali ga i pune putem USB priključka koji se postavlja u mjesto za upaljač u automobilu. Ova vrsta je najskuplja, a posebno su skupi držači za mobitel koji nude mogućnost bežičnog punjenja mobilnog telefona. On u tom slučaju mora samo biti postavljen na njega, bez spajanja putem USB priključka.

Glazba u pokretu uz Bluetooth slušalice

Jedna od karakteristika klasičnih žičnih slušalica su upravo njihove žice koje smetaju većini korisnika, posebno kada u su u pokretu jer stalno moraju paziti kako ne bi zapeli u žice i iskopčali ih iz mobilnog telefona ili ih pak povukli i razbili ga. Tom problemu doskočili su brojni proizvođači tehnike, ali i mobilnih telefona pa su tako korisnicima ponudili bežične, odnosno Bluetooth slušalice

Glazba u pokretu uz Bluetooth slušalice
Bežične bluetooth slušalice

Naime, one se uz pomoć Bluetooth veze spajaju s mobilnim telefonom ili tabletom te omogućuju slušanje glazbe putem Spotifya, Deezera, … ili uspostavljanje poziva bez nepotrebnih i iritantnih žica. Upravo zbog toga, klasične Bluetooth slušalice koristi sve veći broj korisnika, a posebno su korisne onima koji se bave nekim sportom, rekreacijom ili idu u teretanu. Uz korištenje ove vrste slušalica mogu neometano obavljati sve aktivnosti s mobilnim telefonom na sigurnom, bez straha od zapinjanja, ispadanja ili njegovog razbijanja.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top