All in one računala

Višenamjenska računala ili All in one računala izrađena su sa svrhom kombiniranja svih komponenti stolnog računala u jednu cjelinu. To omogućuje jednostavniju upotrebu i prenošenje uređaja. Dakle, ne moramo zasebno spajati monitor, kućište i ostale komponente, jer je sve to dostupno u jednom uređaju.

Prva All in one računala pojavila su se na tržištu krajem 90-ih i od tada su svake godine sve popularnija. Najviše se koriste u okruženjima u kojima korisnici žele ured održavati urednim ili jednostavno nemaju dovoljno prostora za klasično stolno računalo. Neki ih zovu i mini računala, ali vjerojatno ih je lakše nazvati jednom od inačica prijenosnih računala.

All in one računala i operativni sustav

U većini slučajeva višenamjenska računala nisu ograničena na određeni operativni sustav. Možemo koristiti Windows, Linux i druge operativne sustave. Dobar primjer vrlo popularnog mini računala je iMac koji je jedan od najpopularnijih proizvoda tvrtke Apple. Ovo je računalo vrlo popularno za upotrebu u domovima i tvrtkama jer je vrlo snažno, a ujedno zauzima vrlo malo prostora. Bez obzira koji operativni sustav koristimo, uvijek se možemo osloniti na kompaktan dizajn, učinkovit rad i punu funkcionalnost našeg All in one računala.

All in one računala Apple iMac
All in one računala Apple iMac vrlo su popularna

Za kućnu i uredsku upotrebu, All in one računala imaju brojne prednosti u odnosu na stolna računala, kao što su:

  • Kompaktan oblik
  • Monitor, kućište i ostale komponente dio su jednog sustava
  • Potpuna funkcionalnost sustava
  • Mogućnost korištenja različitih operativnih sustava
  • Nije potrebna kupnja dodatnog monitora, tvrdog diska ili neke druge komponente

All in one računala za brzo postavljanje

Kupnjom All in one računala moći ćemo brzo započeti s poslom, kod kuće ili u uredu. Samo postavljanje je prilično brzo, jer nećemo morati posebno povezati monitor i ostale komponente, osim miša i tipkovnice. Prvo što možemo primijetiti je da su sve komponente smještene u jednu kutiju koja izgleda poput velikog monitora. To nam omogućuje da računalo postavimo na manje površine i i na taj način možete bolje urediti radno okruženje. U većini slučajeva operativni sustav već je instaliran na samom uređaju, kao i upravljački programi za hardver. Tako možemo odmah započeti s radom, ali i sami možemo krenuti instalirati svoje omiljene programe.

All in one računala HP
All in one računala HP zauzimaju vrlo malo prostora

Prijenosna računala također imaju sve elemente koje posjeduju All in one računala. Budući da već imaju ugrađeni zaslon, tipkovnicu, dodirnu pločicu i mrežnu karticu, spremni su za upotrebu odmah nakon uljučivanja. Međutim, mnogi laptopi s Windowsima imaju ugrađeni operativni sustav, što dodatno olakšava korisničko iskustvo.

Potrošnja energije kod All in one računala

All in one računala su sustavi koji imaju potpunu funkcionalnost. To znači da nemaju ograničenja upotrebe, što znači da na njima možemo koristiti sve programe kao na većim sustavima. Međutim, istina je da zbog svoje veličine često imaju ugrađeni procesor, grafičku karticu i druge komponente koje troše manje energije i manje se zagrijavaju. To znači da mnoga All in one računala koriste tehnologiju koja se nalazi u laptopima i mini računalima. U današnje vrijeme procesori i grafičke kartice koje se nalaze u prijenosnim računalima sposobne su pokretati i najzahtjevnije programe i igre.

All in one računala troše manje energije
All in one računala troše manje energije

Prednost mobilne tehnologije je u tome što troši puno manje električne energije i manje se zagrijava. Istina je da se na ovaj način malo gubi na brzini samog računala, ali u većini slučajeva to se uopće ne osjeti. Tehnologija mobilnih računala izuzetno je napredovala u posljednjih nekoliko godina, što znači da se mini računalo danas može koristiti za gotovo sve zadatke, uključujući igranje igara, uređivanje slika i videozapisa, kao i za klasični uredski posao i jednostavne zadatke koje morate obaviti kod kuće.

Zašto je mini računalo također izvrstan izbor

Ako nam za svakodnevne zadatke treba računalo, tada bi All in one sustav mogao biti najbolji izbor. Prednosti su brojne, a kada samo pomislimo da nećemo trebati kupovati dodatni monitor, odabrati prave video kabele za monitor i brinuti se hoće li sve komponente raditi zajedno, to je velika prednost.

Korištena računala All in one izvrstan su izbor ako želimo funkcionalan sustav, ali ne želimo kupovati dodatne monitore, zvučnike itd. Tako se štedi na uredskoj ili kućnoj opremi, jer u jednom paketu imamo sve što nam treba.

Video: 5 novih All in one računala u 2021

Često se događa da su rabljena računala dostupna u All in one konfiguraciji. Dakle, možemo kupiti razne obnovljene, rabljene i druge verzije sustava koje su pregledali profesionalci. Takva računala često su malo starija, ali imaju izvrsne cijene i prikladna su za upotrebu u tvrtkama, kao i kod kuće.

Mini računala mogu se postaviti gotovo bilo gdje. Na taj način neće biti potrebno kupiti veći računalni stol. Budući da su mini računala izuzetno lijepog izgleda, ona će također dodati osjećaj luksuza u svaki ured, dom i radni prostor. Uz to, zbog male potrošnje energije, mogu se ostaviti upaljeni 24/7 kako bi uvijek bili spremni za rad.

Također možemo zamijeniti stolno računalo s mini računalom i na njega povezati postojeći monitor, miš i tipkovnicu. Na ovaj način možemo brzo pripremiti gotovo bilo koji prostor za rad ili zabavu. Mini računala često dolaze s instaliranim operativnim sustavom i svim instaliranim upravljačkim programima. Na taj način ne morate gubiti vrijeme na instaliranje dodatnih upravljačkih programa i postavljanje samog sustava.

Scroll to Top