Najbolji laptopi

Laptop je postao neophodan dodatak za gotovo svakog pojedinca. Istina je, međutim, da je manje fleksibilan od stolnog računala, jer je teže nadograditi i promijeniti konfiguraciju. Zbog toga je vrlo važno da odaberemo najbolji laptop za svoje potrebe. U današnje vrijeme možemo vidjeti ogroman izbor od različitih proizvođača kao što su Acer, DELL, Toshiba, ASUS, Hewlett Packard i mnogi drugi. Svaki od laptopa ima različitu cijenu, veličinu zaslona, ​​snagu procesora itd. Stoga ćemo morati birati iz velikog asortimana, jer svaki laptop ima svoje prednosti i nedostatke.

Najbolji laptop mora moći pokrenuti sve naše aplikacije

Najbolji laptopi nisu uvijek najjeftiniji. Istina je da imamo mogućnost kupiti najbolje jeftine laptope ili kupiti ono što je trenutno dostupno. To, međutim, nije jamstvo da će laptop moći pokretati sve naše aplikacije. Također je moguće da nam se zaslon, tipkovnica, broj USB priključaka i druge značajke neće svidjeti. Istina je da se laptop može nadograditi s više memorije ili bržim SSD diskom, ali ako su procesor i grafička kartica preslabi, tada ne možemo puno učiniti.

Laptop MSI GL75
Laptop MSI GL75

Važno je da u kupnju najbolje marke laptopa, kao npr. Lenovo laptopi ili HP laptopi, dođemo pripremljeni, jer ćemo tako odabrati odgovarajući hardver za naše potrebe. Čak i ako nismo upoznati s hardverom, laptop možemo odabrati prema drugim značajkama poput veličine laptopa, veličine zaslona, ​​vrste tipkovnice i prema drugim opcijama.

Veličina laptopa može biti polazišna točka za kupnju

U današnje vrijeme ponuda laptopa izuzetno je raznolika. Laptopi dolaze u različitim veličinama, najčešće u rasponu od 13-17 inča, ali i više. Veličina laptopa mjeri se u inčima koji se mogu pretvoriti u centimetre. Vrijednosti u inčima nam sam govore kolika je dijagonala kućišta, kada je zatvoreno. To također olakšava da si predočimo veličinu zaslona. 17-inčni laptop bit će idealan za uredski posao, igranje igara i druge zadatke, ali će ga također biti teže nositi. Takvi laptopi se uglavnom koriste kod kuće, u uredu i na terenu. S druge strane, 13-inčni laptop idealan je za svakodnevno nošenje, odgovaranje na e-poštu i konferencijske pozive.

Prije nego što se odlučimo za kupnju dobro je razmisliti o nekoliko činjenica, kao što su:

  • 13-inčni laptop izvrstan je pratitelj ako puno vremena provodimo na terenu, dok za stalnu upotrebu kod kuće nije prikladan.
  • 15-inčni laptop idealan je spoj prenosivosti, kompaktnosti, veličine zaslona i snage. U principu se može koristiti kao zamjena za stolno računalo.
  • 17-inčni laptop namijenjen je ozbiljnom poslu, gledanju filmova, igranju igara kod kuće ili negdje drugdje, ali nije prikladan za redovito nošenje.

Rezolucija je važna značajka svakog laptopa

Istina je da rezolucija ne određuje kvalitetu samog računala, ali određuje korisničko iskustvo. U današnje vrijeme možemo vidjeti sve više FULL HD 1920 x 1080 laptopa, čak i manje verzije. Istina je, međutim, da manja računala imaju minimalnu rezoluciju od 1366 x 768 piksela. To je zadovoljavajuće za većinu zadataka koji ne zahtijevaju veliku uočljivost, poput pregledavanja internetskih stranica, gledanja YouTube videozapisa, uređivanja dokumenata. Takvi laptopi izvrsni su za lagane zadatke, ali nisu prikladni za zadatke koji zahtijevaju da satima sjedimo za računalom. U ovom slučaju trebat će nam veća rezolucija, koja je najmanje 1600 x 900 ili veća.

Video: Najbolji 4K laptopi u 2020. godini

Moramo biti svjesni da računala koja imaju visoku rezoluciju ne znači da istodobno imaju velike zaslone. Čak i na nekim 13-inčnim zaslonima možemo postaviti visoke rezolucije, što će omogućiti izvanrednu sliku, ali nećemo imati puno površine za rad. Većina 15-inčnih računala su FULL HD ili imaju rezoluciju od najmanje 1366 x 768 piksela, što znači da ćemo imati lijepu sliku i ujedno dovoljno prostora za obavljanje više zadataka odjednom.

Tipkovnica je iznimno važna

Svi laptopi imaju različite tipkovnice – neke nemaju numerički dio, druge ga imaju. Pogotovo na manjim laptopima možemo vidjeti da im nedostaje numerički dio, jer je proizvođač želio da uređaj ostane što manji. Mnogo puta možemo vidjeti funkciju Fn koja kombinira dodatne mogućnosti tipkovnice kada se pritisne. To znači da sve funkcije možemo koristiti na manjoj tipkovnici, kao da imamo model s punom tipkovnicom, jer za neke funkcije prvo moramo pritisnuti tipke Fn + željenu tipku.

Tipkovnica je kod laptopa iznimno važna
Kvalitetna tipkovnica vrlo je važna kod laptopa

Za posao je najbolji laptop onaj koji ima punu tipkovnicu. To je posebno važno za ljude koji puno tipkaju. To nam omogućuje da svoj posao obavljamo brže, učinkovitije i s manje napora.

Brzina hardvera

Nakon što smo se odlučili za vanjski izgled svog laptopa, vrijeme je da se usredotočimo na hardver. Svako moderni laptop ima najmanje 4 GB ugrađene memorije, što je dovoljno za osnovne zadatke, ali nije pogodno za igranje igara, uređivanje videozapisa, rada više zadataka odjednom itd. Mnogi jeftini laptopi već imaju 8 GB ugrađene memorije, što proširuje mogućnosti korištenja laptopa. Za igranje igara najbolji gaming laptopi imaju minimalno 8 GB, jer u protivnom možete osjetiti loše performanse igre, manje sličica u sekundi, sporo učitavanje itd.

Procesor za laptop
Procesor za laptop

Sljedeća važna značajka je procesor. Daleko najviše korišteni su Intelovi procesori koji se mogu naći u verzijama i3, i5, i7

i3 procesor

Izvrstan za osnovne zadatke poput pregledavanja internetskih stranica, igranja jednostavnih igara i korištenja laptopa za svakodnevne zadatke.

i5 procesor

Procesor i5 idealan je za malo zahtjevnije korisnike jer je moguće igrati nove igre, uređivati ​​videozapise i koristiti druge kreativne i zahtjevne programe.

i7 procesor

Najbolji laptopi imaju ugrađeni i7 procesor koji ima ogromnu snagu. Može se koristiti za najzahtjevnije zadatke.

Međutim, sve je više i AMD Ryzen procesora, kao i nekoliko starijih A8 i A10, koji su također dobar izbor.

Grafička kartica je jednako važna kao i procesor

Ako želimo najbolje od svog laptopa, tada moramo odabrati dobru grafičku karticu. Većina prijenosnih računala već ima ugrađenu grafičku karticu koja se nalazi integrirana u procesor. Intelovi procesori imaju Intel HD, ali možemo koristite i verzije tvrtki AMD i Nvidia.

Video: Prijenosno računalo s tri grafičke kartice

Zbog velikog broja grafičkih kartica koje postoje, vrlo je teško odabrati najbolju samo po modelu, ali možemo se osloniti na sljedeće smjernice:

  • Brže grafičke kartice imaju barem 4 GB video memorije
  • Računala s naprednijim hlađenjem imaju snažnije grafičke kartice
  • Laptopi koji imaju više video izlaza, tipkovnicu s pozadinskim osvjetljenjem i velik zaslon vrlo vjerojatno imaju izuzetno brze grafičke kartice
Scroll to Top