Učinkovita administracija uz cPanel sučelje

Postavljanje web stranica na internet je nešto o čemu moraju razmišljati svi oni koji su ih napravili. Za to je najbolje ugovoriti uslugu hostinga web stranica zato što ona omogućuje da onda one budu dostupne na internetu cijelo vrijeme. Tako im posjetitelji mogu pristupiti kad god požele, u bilo koje doba dana ili noći. A to je svakako puno bolja opcija nego da ih držite na svom računalu koje tada mora biti cijelo vrijeme spojeno na internet, što sigurno nije idealno rješenje.

Postoje razna sučelja za administraciju web stranica na poslužitelju, a kao najbolje se često ističe upravo cPanel sučelje jer nudi brojne zanimljive značajke.

Što je cPanel sučelje

Za one koji ne znaju, cPanel sučelje služi za administraciju dijela poslužitelja na kojem se nalaze vaše web stranice. Iako postoje i razna druga, ovo se mnogim korisnicima pokazalo kao ono najbolje jer nudi jako mnogo različitih mogućnosti, a ujedno je i dosta jednostavno za korištenje. Riječ je o grafičkom sučelju pa će se korisnici Windows operativnih sustava vrlo lako naučiti koristiti njime. 

cPanel upravljačko sučelje
Sučelje cPanel vam omogućuje da vrlo jednostavno baratate prebacivanjem datoteka u oba smjera, …

Ako i nešto ne znate napraviti, zbog velike popularnosti, danas je na internetu dostupno jako mnogo materijala, od onih tekstualnih pa sve do raznih videozapisa, koji će vam pomoći da ovladate svim potrebnim značajkama ovog sučelja.

Brojne funkcije za administriranje hosting računom

Jednom kada dobijete sučelje cPanel na korištenje, moći ćete vrlo jednostavno upravljati svojim prostorom na nekom poslužitelju. Tako će uz pomoć njega moći:

 • Postavljati domene
 • Postavljati poddomene
 • Upravljati e-mail računima
 • Raditi backup
 • Raditi s datotekama
 • Podesiti WordPress platformu itd.

Jednom rječju, pomoću sučelja cPanel moći ćete napraviti sve stvari koje bi vam mogle zatrebati. Kada je u pitanju hosting web stranice, jednostavno nema boljeg rješenje za upravljanje.

Pročitajte i sljedeći članak: Registracija domene u samo nekoliko minuta

Upravljanje e-mailom

Jedna od glavnih značajki cPanel upravljačkog sučelja je i administriranje i podešavanje e-mail računa. Osim što možete kreirati više različitih e-mail adresa (ovisno o tome koliko ih je uključeno u paket web hostinga koji ste odabrali), možete raditi i neka posebna podešavanja. Neka od tih podešavanja uključuju i sljedeće:

 • Postavljanje automatiziranih poruka za odgovaranje 
 • Postavljanje automatskog preusmjeravanja e-maila na neku drugu adresu
 • Postavljanje filtera za neželjenu poštu ovisno o određenim parametrima itd.

Do svih tih značajki ćete vrlo jednostavno doći klikanjem po raznim grafičkim elementima unutar cPanel sučelja i bit će potrebno samo da povremeno upišete neke određene podatke. Upravo ta jednostavnost korištenja je još jedna od zanimljivih značajki.

Jednostavno prebacivanje datoteka u oba smjera

Sučelje cPanel vam omogućuje da vrlo jednostavno baratate prebacivanjem datoteka u oba smjera, odnosno s vašeg računa na poslužitelj i obrnuto. To znači da vam neće trebati nikakav poseban program za prijenos datoteka, već ćete za cijeli taj postupak moći korisititi cPanel. Tako vrlo jednostavno možete redovito prebacivati samo one datoteke kod kojih je došlo do neke promjene, poput uređivanja i slično.

cPanel – Kako uporabljati upravitelj datotek za nalaganje datotek spletnega mesta

Osim toga, dio cPanel sučelja koji se odnosi na datoteke vam omogućuje i izvođenje sigurnosnog kopiranja. To je svakako odlična preventivna metoda kako biste se zaštitili od moguće havarije poslužitelja i sličnih problema. 

Općenito o hostingu web stranice

Ako niste shvatili iz ranijih poglavlja, hosting web stranice predstavlja uslugu putem koje ćete svoje web stranice postaviti na neki poslužitelj i upravljati tim svojim dijelom. Osim toga, postoji i mogućnost zakupa cijelog poslužitelja (VPS server) koji je onda samo vama na raspolaganju. Imajte na umu da za takvo rješenje morate odlično poznavati kako on radi kako biste mogli njime administrirati. Ako to ipak ne znate, a želite zakupiti poslužitelj, onda je najbolje pronaći neku stručnu osobu ili tvrtku koji vam mogu ponuditi takvu uslugu.

Hosting web stranice
Hosting web stranice je internetska usluga koja omogućuje objavljivanje web stranice

Iako postoje razne vrste hostinga web stranice, najčešće se koriste:

 • Dijeljeni web hosting
 • VPS web hosting

Prvo navedeni je zapravo najjeftiniji i mnogim korisnicima neće biti dovoljno dobar odabir. Naime, kod njega nemate gotovo nikakve mogućnosti za dodatnu prilagodbu i jednostavno samo imate svoj prostor na poslužitelju koji možete koristiti za pohranu web stranica. Zato je VPS hosting web stranice puno bolje rješenje jer vam omogućuje dodatnu prilagodbu. A to je moguće zbog toga što ćete u ovom slučaju na korištenje zapravo dobiti jedan njegov virtualni dio. I budući da on ne utječe na druge korisnike istog poslužitelja, a niti ostali korisnici ne utječu na taj dio, onda je moguće prilagođavati ga onako kako god vama odgovara.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top