Brojne prednosti ugovaranja VPS servera

Svi oni koji žele na internet postaviti svoje web stranice, imaju nekoliko različitih usluga koje bi trebali ugovoriti kako bi sve uredno funkcioniralo. Prije svega, moraju naziv domene povezati s njima, a kako bi to mogli napraviti, potrebna im je usluga registracije domena. No, to sve nema smisla, ako web stranice nisu smještene na nekom serveru, odnosno ako nisu stalno dostupne na internetu kako bi im korisnici mogli pristupiti kada žele i s kojeg god mjesta to žele.

Usluga smještaja web stranica na nekom serveru naziva se hosting, a kao jedno od vrlo zanimljivih rješenja ističe se ugovaranje korištenja VPS servera.

Općenito o smještaju web stranica

Prije nego krenemo konkretno pričati usluzi koja se krije iz naziva VPS server i koja spada u najoptimalnije, da objasnimo nešto više o svemu. Naime, hosting internetskih stranica dostupan je u više različitih vrsta, ali i u više različitih paketa. Onaj najjeftiniji oblik svako je dijeljeni web hosting kod kojeg se dobiva mjesto na nekom serveru te se svi resursi tog servera dijele na sve korisnike koji su ugovorili istu uslugu. To je dovoljno dobro rješenje za neke manje ozbiljne stranice, ali za poslovne web stranice nikako nije dobro.

Dijeljeni web hosting
Dijeljeni web hosting je najjeftiniji oblik web hostinga

Zato se najbolje odlučiti za ugovaranje VPS servera jer iako naizgled nudi nešto slično, zapravo je riječ o puno kvalitetnijoj i naprednijoj usluzi. A više o ovoj usluzi saznajte u nastavku.

VPS server krije mnoge zanimljive značajke

VPS server vam omogućuje da dobijete virtualno mjesto na nekom poslužitelju, a to dolazi od kratice Virtual Private Server. U tom slučaju, to virtualno mjesto će biti zaslužno za to da nećete dijeliti resurse servera s drugima, već će biti vama na raspolaganju. Također, imat ćete mogućnost personalizacije, odnosno moći ćete sami instalirati željene aplikacije i slično. Uz sve to, većina pružatelja ove usluge će vam za neku simboličnu naknadu napraviti inicijalnu instalaciju i podešavanje onih osnovnih parametara.

Što je VPS hosting? Vodič za početnike za VPS.

Zbog svega toga, VPS server se mnogima pokazao kao najbolje rješenje kada je u pitanju smještaj web stranica.

Uključene usluge u više različitih VPS paketa

Ono što je još jedna odlična pogodnost prilikom ugovaranja VPS servera je i činjenica da ćete kod većine tvrtki koje ga nude moći odabrati jedan od ponuđenih paketa. Osim što se razlikuju po cijeni, ovi paketi se razlikuju i po broju uključenih usluga. Neke od značajki koje se razlikuju među paketima su:

  • Količina RAM memorije
  • Količina SSD prostora
  • Jezgre procesora
  • Količina mjesečnog prometa

Ti paketi se plaćaju na mjesečnoj bazi, a odlučite li se unaprijed za plaćanje više mjeseci, vrlo vjerojatno ćete dobiti i još neki dodatni popust. Paketi također nisu isti kod svih tvrtki i moguće su razlike po broju uključenih usluga. Zato svakako provjerite što se sve nudi i odaberite onaj najprikladniji paket, koji će imati sve potrebne usluge, a koji će vam biti financijski najisplativiji.

Ugovorite i dodatnu uslugu administracije

Valja napomenuti kako je za administriranje VPS servera ipak potrebno određeno informatičko znanje. Naravno, znanje je potrebno za bilo kakav hosting internetskih stranica, želite li da vam sve optimalno radi. Ako ipak nemate toliko znanja, određene tvrtke će vam ponuditi da vam za dodatni mjesečni iznos one vrše administraciju vašeg internetskog prostora. 

Nije potrebno posebno naglašavati da je to svakako najbolja opcija, ako stvarno sami ne znate dovoljno o svemu tome. Tako možete biti sigurni da će vaše web stranice uvijek biti aktivne, da će u slučaju da i dođe do nekog problema oni koji su zaduženi za administraciju odmah reagirati i da će sve brzo biti riješeno.

Hosting internetskih stranica za najzahtjevnije

Ako vam gore navedeno rješenje nije dovoljno i tražite još napredniji hosting internetskih stranica, postoji rješenje i za vas. Riječ je o zakupu cijelog fizičkog servera koga možete koristiti kao reseller hosting. To doslovno znači da će jedan fizički server biti cijelo vrijeme samo vama na raspolaganju te da će se svi njegovi resursi koristiti samo za vaš hosting internetskih stranica. 

Web hosting web stranica
Zakupit možete i cijeli web hostinga samo za sebe

Pri ugovaranju ovakvog web hostinga, moći ćete čak i birati željene komponente koje će taj server sadržavati, a nije potrebno niti posebno napominjati da ćete i kasnije imati potpuno otvorene ruke što se tiče daljnje personalizacije. Što se tiče administracije, situacija je ista kao i kod gore navedene vrste. Ako niste sigurni da znate što radite, bolje je taj posao prepustiti profesionalcima.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top