Kosilica za redovno održavanje travnjaka

Ako živite u kući i imate okućnicu na kojoj se nalazi travnjak, jedan od glavnih strojeva koji morate imati je kosilica za travu. Ovisno o veličini travnjaka, morate odabrati odgovarajuću vrstu kosilice, a koje su prednosti i mane određenih vrsta reći ćemo kroz nastavak teksta. 

U današnje vrijeme ima mnogo izbora i bitno je pronaći onu koja pruža odličan omjer cijene i kvalitete. Prilikom odabira je potrebno znati koliko često planirate košnju i koja je površina travnjaka, kako bi odabrali model koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Kosilica za travu
Ročna motorna kosilica za travu

Redovna košnja trave za lijep travnjak

Postoje mnogi razlozi zbog kojih je redovna košnja i odabir pravog vremena za kositi od važnosti. Samo neki od njih su:

 • zelena i lijepa boja trave
 • jednaka visina trave na svim dijelovima
 • zdrava trava
 • sprječavanje rasta ili širenja korova

Travnjak ne smijete zapustiti, jer će u tom slučaju biti veoma lošeg izgleda i trebat će vremena da se vrati u normalu. Redovnom košnjom trave kada naraste do cca 7-8 centimetara doprinijeti ćete zdravom i lijepom izgledu trave. 

Kada kositi travnjak?

Obično se trava počinje kositi u 3. mjesecu i kosi sve do listopada. Za vrijeme proljeća će trava brže rasti, što zahtjeva i učestalije košenje od cca jednom tjedno, kako bi se pružilo najbolje uvjete travi za rast. Za vrijeme ljeta i u periodu nakon ljeta (rujan i listopad), dovoljno je kositi jednom do dva puta na mjesec. Kako bi uštedjeli vrijeme pomoći će vam kosilica.

Osim košnje, veoma je bitno redovno zalijevati travnju, a tu vam mogu pomoći automatski sustavi za zalijevanje. Osim što nećete gubiti vrijeme na svakodnevno zalijevanje, njihova prednost je:

 • potrošnja najmanje količine vode za rast trave
 • ravnomjerno zalijevanje na svim dijelovima
 • češće zalijevanje i pružanje vlažnosti zemlji

Vrste kosilica

Kako bi odabrali najbolji model kosilica, neophodno je da unaprijed znate budžet i veličinu travnjaka. Iz ponude možete birati:

 • ručnu
 • motornu
 • akumulatorsku
 • električnu
 • traktorsku
 • robotsku kosilicu

Svaka od ovih ima svoje prednosti i mane, a sada ćemo vas pobliže upoznati sa svakom i za koje terene je najprimjerenija koja vrsta.

Ručna kosilica je najpoznatija

Ručna kosilica je najpopularniji odabir za košnju manjih travnja,a njena prednost je i relativno niska cijena. Ona se najčešće koristi za travnjake površine manje od 250 metara kvadratnih, a pokreće se snagom ruku. Iako ćete se malo više umoriti od korištenja motornih kosilica, prednost ručne je:

 • sigurnost
 • lakoća upravljanja
 • ne zagađuje zrak
 • nema buke

Električne i akumulatorske

Kod manjih travnjaka se koriste i akumulatorske ili električne kosilice, koje će olakšati košnju, a ujedno i skratiti vrijeme trajanja. Njihova prednost je što ne proizvode buku poput motornih, a ujedno i štite okoliš od zagađenja. Možete odabrati one na bateriju ili kabel, a cijenom su pristupačne svima. 

Motorne kosilice

Kada imate veći travnjak, najbolji odabir je motorna kosilica za travu. Ona može biti na vlastiti pogon ili na guranje, a ovisno o budžetu birate onu koja vam odgovara. Najčešće se koriste za površine od 250-500 metara kvadratnih, a s njima je puno jednostavnije košenje i zahtijevaju manje vremena. Ipak, kod većih travnjaka one nisu dobar odabir, jer će košnja zahtijevati puno više vremena.

Vretenasta kosilica na benzin
Vretenaste kosilice kose travu poput škara

Traktorske i robotske

Za veće travnjake se najčešće koriste traktorske i robotske kosilice. Njihova prednost je što zahtijevaju manje vremena za košnju većih površina ili robotske rade same, bez potrebe za vašim vremenom. Ako imate veliki travnjak, tada zasigurno morate odabrati jedan od ova dva modela kosilica, jer ćete u protivnom gubiti puno vremena na redovnu košnju, a vrijeme je novac!

Robotske kosilice
Robotske kosilice rade same, bez potrebe za vašim vremenom

Spremnik za travu

Kako bi dodatno uštedjeli vrijeme na kosilicu možete namontirati spremnik za travu i tako će automatski pokošenu travu spremati i nećete nakon košnje morati čistiti travnjak. Iako ćete svaki puta kada se košara napuni morati prazniti košaru, u konačnici ćete uštedjeti puno vremena i travnjak će biti potpuno čist nakon košnje. Kosilica sa spremnikom za travu je potpun stroj, koji ujedno i kosi i čisti za sobom!

Video: Kosilica ne sakuplja travu jako dobro, kako to popraviti

Košnja trave nije igra!

Prije prve košnje dobro je kvalitetno pregledati travnjak i očistiti od korova i nekih drugih stvari koje bi se mogle naći na njemu, poput kamenja ili komada drveća. Tako ćete zaštititi kosilicu od mogućih oštećenja i osigurati nesmetano košenje. Morate imati na umu da su motorne kosilice izrazit opasne, pa nikako ne savjetujemo njihovo korištenje mlađim generacijama i morate biti potpuno ozbiljni prilikom košnje.

Članci iz iste kategorije:

  Nije pronađen
Scroll to Top