Registracija domene u samo nekoliko minuta

U današnje vrijeme na internetu postoji velik broj web stranica, koji se iz dana u dan povećava. Sve to dovodi do težeg pronalaska kvalitetne domene, jer je većina smislenih zauzeta. U prijevodu, svaka domena predstavlja adresu web stranice i zbog toga je nemoguća registracija domene koja je već zauzeta. 

Doduše, danas postoji i veliki broj različitih nastavaka domene, no i dalje su najpopularniji .com ili .hr nastavci. Kroz ovaj tekst u poznati ćemo vas s domenama, kako da odaberete kvalitetan naziv i što je sve potrebno za izradu web stranice.

Što su domene?

Kao što smo već u uvodu teksta napisali, domene predstavljaju adresu web stranice i one su ujedno jedina pristupna točka ka stranici. Možemo ih nazvati svojevrsnim mjestom na internetu i iznimno je važan smisleni odabir domene koji će korisnici lako pamtiti i koji će ulijevati povjerenje u stranicu.

Registracija domene tipa .com, .net, .org
Registracija domene tipa .com, .net, .org

Za web stranicu je osim registracija domene potrebno i zakupiti web hosting, koji je server na kojem će se nalaziti svi podatci stranice. Domena je samo veza prema stranici i jedino što razlikuje domene su njihovi nazivi. Oni nemaju nikakva tehnička svojstva i o njima ne ovisi brzina stranice, već sve drugo ovisi o tome koliko je kvalitetan hosting.

Ekstenzije domene

Kada dođe vrijeme da se napravi registracija domene, naletjet ćete na mnogo različitih ekstenzija. To su dijelovi domene koji se nalaze iza točke i koje ne možete mijenjati, već možete jedino birati između ponuđenih. Neki od najpoznatijih su:

 • .com
 • .net
 • .org
 • .info
 • .hr (ili druge nacionalne ekstenzije)

Naš savjet je da uvijek birate poznatije nastavke jer oni imaju najbolji autoritet na Googleu, za razliku od nekih jeftinijih i nepoznatih naziva. Domene su jeftine i njihova cijena na godišnjoj bazi je svega 10-ak eura, stoga nemojte štedjeti i odabrati nepoznat naziv za uštedu.

Odabir domene

Najlakša stvar je da se napravi registracija domene, to je gotovo u svega par klikova mišem, no ono što zahtjeva vremena i razmišljanja je odabir kvalitetnog naziva. Budući da je domena ujedno i naziv web stranice, ona se neće moći mijenjati, jer s vremenom stječe autoritet na internetu. Stoga nemojte žuriti prilikom odabira, već se potrudite smisliti ime koje će biti dobro za stranicu zauvijek.

Registracija domene .com, .gov, .org, .edu
Registracija domene je jednostavan proces

Neki od savjeta prilikom odabira domene koji vam mogu olakšati izbor:

 • birajte kratke domene – kako bi korisnici lakše pamtili i upisivali domenu, uvijek se trudite da je ona što kraća i da koristite poznatu ekstenziju.
 • domena mora biti smislena – ako se stranica bavi prodajom dječjih igračaka, naziv domene „iuorejh“ nema nikakvog smisla. Ili birajte naziv brenda (firme), ili odaberite naziv pomene poput „prodajaigracakazadjecu“ i slično.
 • nemojte žuriti – nakon što ste odabrali domenu i smatrate da je ona odličan odabir, nemojte je odmah registrirati već promislite o ideju barem jedan dan. Odabir domene je odabir za cijelo vrijeme web stranice i ne može se mijenjati.

Provjera domene je alat koji će vam pomoći

Provjera domene alat će vam za određeni naziv domene odmah pokazati koje su sve ekstenzije slobodne i na taj način olakšati potragu. Nakon što odaberete slobodni naziv, registracija domene obavlja se tako da se ona doda u košaricu i uplati potreban iznos za njenu registraciju. Nakon toga se ona spaja s hostingom, a više o tome pročitajte u nastavku.

Kako pronaći dobre domene dostupne za registraciju

cPanel olakšava upravljanje hostingom

Kroz tekst smo već spomenuli da je web hosting zadužen za brzinu web stranice, no znate li što je on ustvari? Web hosting predstavlja server na kojem se pohranjuju svi podatci s vaše web stranice i koji brine da je ona:

 • uvijek dostupna
 • brza
 • može primiti velik broj korisnika

Web hosting cPanel je aplikacija putem koje se upravlja s ovim serverom i na kojoj možete birati domene, kreirati pod-domene, email adrese i slično. Budući da su danas internet stranice postale neophodne za svaku firmu, pa čak i za ljude, cPanel maksimalno olakšava njihovo kreiranje s jednostavnim korisničkim sučeljem.

Zahvaljujući njegovom jednostavnom sučelju i olakšanom kontroliranju hostinga, danas svatko može jednostavni i samostalno kreirati svoju web stranicu. Na internetu postoji mnogo tutorijala koji će vas voditi kroz cijeli proces i bez tehničkog znanja ćete biti u mogućnosti da sami postavite na hosting i domenu Wordpress ili neki drugi sustav na kojem će raditi web stranica.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top