Uštedite kupnjom refurbished računala

Potrošačka elektronika je postala dio svakodnevice mnogih. To se pogotovo odnosi na računala, bilo da je riječ o onim stolnim ili prijenosnim računalima. Tehnologija napreduje izuzetno brzo i današnji modeli su puno napredniji od onih do prije nekoliko godina. To se najviše očituje u komponentama koje, iako su ostale iste, imaju puno bolje performanse pa na računalu danas možete izvoditi najsloženije operacije.

No, ubrzani razvoj tehnologije ima i svoju cijenu te današnji najbolji modeli mogu biti vrlo skupi. Jedan od načina za uštedu je i kupnja refurbished računala, a ako se dosad niste susreli s tim pojmom, nastavite čitati.

Što su refurbished računala?

Danas ima jako mnogo informatičkih korisnika koji se nisu susreli s pojmom refurbished računala. Laički rečeno, riječ je o modelima računala koja su već korištena te se prodaju dalje krajnjim korisnicima. Mnogi će na samu pomisao kupnje takvih modela odmah pomisliti na više stvari zbog kojih im se ne sviđa njihova kupnja, poput:

  • Lošija kvaliteta
  • Nepokrivenost jamstvom
  • Rabljeni proizvod

No, ne biste trebali imati toliko sumnje oko kupnje istih. Naime, ovdje nije riječ o prodaji rabljenih računala koje prodaju pojedinci putem oglasnika. Refurbished računala su provjerena, po potrebi popravljena i potpuno istestirana od strane stručnjaka i tek nakon toga su stavljena u prodaju. Zbog toga možete biti puno sigurniji u njihovu kvalitetu.

Niže cijena računala

Ono zbog čega su refurbished računala sve popularnija je njihova niža cijena u odnosu na ona potpuno nova. Danas se tako mogu pronaći odlični modeli koji se prodaju na ovaj način po puno pristupačnijoj cijeni od nekog novog modela.

Refurbished računala su kao nova
Refurbished računala su potpuno istestirana od strane stručnjaka

Danas tako možete kupiti refurbished prijenosna računala i ona stolna. Obje vrste krase iste karakteristike te se za malo novca može dobiti odličan model. Oni odlični modeli vrlo brzo se prodaju pa trebate biti brzi kad pronađete nešto zanimljivo.

Specijalizirane informatičke tvrtke

Danas se na informatičkom tržištu mogu pronaći i tvrtke koje su se specijalizirale za otkup i prodaju refurbished računala. One rade na sljedeći način:

  • Otkupljuju od korisnika stara, rabljena računala koja su funkcionalna ili s nekom greškom
  • Izvrše potpunu dijagnostiku, obrišu sve podatke i poprave sve moguće probleme
  • Prodaju ih po nešto višoj cijeni

Ovakve tvrtke se uvijek trude na tržište stavljati samo one najbolje modele za koje možete biti sigurni da su provjereni i da će vam sigurno raditi još dugi niz godina. Osim toga, neke tvrtke idu toliko daleko da će vam čak i za refurbished računala ponuditi jamstvo. Ono neće biti toliko dugo kao kod kupnje novih modela, ali opet predstavlja određenu sigurnost za krajnjeg korisnika.

Za rad u pokretu s bilo kojeg mjesta

Sve veći broj ljudi danas ima prilike posao odrađivati s raznih mjesta. A u te svrhe im služe prijenosna računala. Njihova glavna prednost je u tome što ih mogu koristiti bilo gdje, pod uvjetom da su napunjena kako bi mogla raditi na bateriji.

Refurbished prijenosno računalo
Refurbished računala sve su popularnija

Ako vam je potreban internet, prijenosna računala imaju Wi-Fi prijemnik kako biste se mogli spojiti na neku mrežu. Ako nemate u blizini neku dostupnu, možete na mobitelu uključiti Hot spot značajku te koristiti internetsku vezu s mobitela.

Prijenosna računala za razne namjene

Ako ste se odlučili za kupnju novog prijenosnog računala, važno je da znate koja će mu biti namjena. Neke od mogućih namjena su:

  • Rad s dokumentima
  • Pregledavanje interneta
  • Igranje igara
  • Rad u specijaliziranim programima itd.

Naravno, u većini slučajeva nećete prijenosno računalo koristiti samo za jednu radnju, već za više njih pa o tome trebate voditi računa. Za igranje igara i rad u specijaliziranim programima zasigurno će vam trebati nešto jača grafička kartica, procesor i više memorije. Ako ćete većinu vremena raditi s dokumentima, pregledavati internet i slične jednostavne radnje, onda možete kupiti prijenosno računalo s nešto slabijim komponentama. Na taj način ćete svakako puno uštedjeti pri kupnji jer modeli namijenjeni za zahtjevnije radnje su puno skuplji.

Refurbished prijenosna računala

Tražite li nešto bolji model, a ako ne želite potrošiti previše novca, potražite refurbished prijenosna računala. Riječ je o modelima koje je netko već ranije koristio. Često je riječ o modelima koji su se koristili u nekoj tvrtki. Tvrtki je odlučila nabaviti nove, jače modele i odlučila je svoje stare modele prodati. Tada ih kupuje tvrtka koje se bavi otkupom i prodajom refurbished modela računala i vrši na njima ranije spomenute radnje.

Često je ovdje riječ o prijenosnim računalima koja su stara svega nekoliko mjeseci, a često je i riječ o modelima koji se nisu puno koristili. Naravno, njihova cijena će biti dosta niža od istih takvih novih modela. To znači da za malo novca možete dobiti odličan laptop koji ćete moći koristiti još dugi niz godina. Zato se svakako isplati redovito provjeravati ponudu tvrtki koje nude takve modele. One popularnije tvrtke jako brzo prodaju nove modele jer im kupci vjeruju i znaju da su svi modeli koje izbace na tržište prošli iscrpan postupak testiranja i eventualnog popravka i da je riječ o kvalitetnim primjercima.

Kvar tvrdog diska

Ublažite kvar tvrdog diska

U mnogim računalima nalazi se tvrdi disk kao medij na koji se spremaju podaci. Iako danas postoje i bolja rješenja, kao što su SSD diskovi, mnogi još uvijek koriste upravo tvrde diskove jer nude veliki kapacitet po relativno pristupačnoj cijeni. Tako mnogi na njima čuvaju jako velike količine podataka, kao što su glazba, slike, videozapisi i ostalo. No, mnogi ne razmišljaju previše o činjenici da može doći do kvara tvrdog diska, a samim time i do gubitka podataka.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top