Ublažite kvar tvrdog diska

U mnogim računalima nalazi se tvrdi disk kao medij na koji se spremaju podaci. Iako danas postoje i bolja rješenja, kao što su SSD diskovi, mnogi još uvijek koriste upravo tvrde diskove jer nude veliki kapacitet po relativno pristupačnoj cijeni. Tako mnogi na njima čuvaju jako velike količine podataka, kao što su glazba, slike, videozapisi i ostalo. No, mnogi ne razmišljaju previše o činjenici da može doći do kvara tvrdog diska, a samim time i do gubitka podataka. 

Tada je moguće spašavanje podataka, ali to nije uvijek potpuno pouzdana metoda pa je bolje raditi na prevenciji kako bi se takve nezgode što više ublažile.

Hardverski kvar tvrdog diska

Najgore što se može dogoditi je hardverski kvar tvrdog diska. Do toga može doći na razne načine, kao npr:

  • Prolijevanjem tekućine
  • Udarom groma
  • Fizičkim oštećenjem i sl.

U tom slučaju, računalo vjerojatno uopće neće prepoznati disk i samim tim nećete moći doći do podataka. Ipak postoje tvrtke koje nude spašavanje podataka iz tvrdog diska i koje imaju posebne uređaje koji im služe da pokušaju riješiti te probleme. Naravno, oni ne mogu jamčiti da će spasiti baš sve podatke, ali većinu podataka mogu spasiti, naravno, ovisno o težini kvara. 

Imajte na umu da su ovakve usluge dosta skupe pa se uglavnom isplate samo onima koji su ostali bez važnih poslovnih podataka koji su im iznimno važni.

Softverski problemi na računalu

Puno češći problemi koji se javljaju na računalima su oni softverske prirode, a oni su česti i kod diskova. Softverski kvar tvrdog diska može biti uzrokovan raznim stvarima, a razlika u odnosu na hardverski je u tome što ćete disk vjerojatno vidjeti na računalu, odnosno bit će prepoznat, ali nećete moći doći do podataka. 

Kvar tvrdog diska
Kvar tvrdog diska može biti i softverske prirode

U ovom slučaju je spašavanje podataka iz diska nešto jednostavnije i u te svrhe se uglavnom koriste specijalizirani programi. Neki od njih se mogu preuzeti i s interneta pa taj postupak ponekad možete i sami napraviti, a ako niste sigurni u to što radite, bolje je taj posao prepustiti profesionalcima.

Usluge profesionalnih informatičkih tvrtki

U slučaju kvara tvrdog diska, ponekad je najbolje se obratiti stručnjacima za računalne popravke, nego pokušati sam popraviti situaciju. Diskovi su vrlo osjetljivi i ako napravite nešto što ne biste trebali, postoji mogućnost da se podaci nepovratno izbrišu i tada vam više neće pomoći niti usluge specijaliziranih tvrtki.

Spašavanje podataka iz medija
Spašavanje podataka iz medija je moguče

Zato ako niste potpuno sigurni da sami možete popraviti kvar tvrdog diska, najbolje ga je odmah izvaditi iz računala i odnijeti ga na popravak u neki servis računala. Ako ga oni ne mogu popraviti, reći će vam kome se najbolje obratiti, odnosno tko vam može pomoći u vraćanju izgubljenih podataka.

Prevencija je važna kod korištenja računala

Kako vam kvar tvrdog diska ne bi uzrokovao previše problema, prevencija je vrlo bitna. A kao prevenciju u ovom slučaju možete napraviti nešto vrlo jednostavno, a to je kopiranje svih važnih podataka na još neko dodatno mjesto. Možete ih primjerice kopirati na neki vanjski tvrdi disk, ali puno bolja opcija je da ih kopirate na neko mjesto u oblaku.

A time dobivate jako puno. Naime, u slučaju da dođe do nekog kvara, moći ćete vrlo jednostavno vratiti izgubljene podatke i prebaciti ih na neki novi disk. To će biti i puno jeftinije rješenje nego da morate koristiti usluge neke tvrtke za spašavanje podataka.

Ponekad će biti potrebno spašavanje podataka

Bez obzira na sve mjere koje poduzmete, ponekad će vam biti potrebno spašavanje podataka iz medija, kao što su USB stickovi, diskovi i ostalo. Ovisno o težini kvara ovisi i kojom metodom je to moguće napraviti. Hardverski kvarovi medija su najteži i spašavanje podataka iz medija je tada puno teže. Ipak, postoje tvrtke koje imaju specijalizirane uređaje i alate koje koriste u takvim slučajevima. 

Vraćanje obrisanih podataka na PC – sa usb stika, memorijske kartice ili računara

Softversko spašavanje podataka iz računala ili nekih drugih medija je ipak puno jednostavniji proces i uglavnom se radi korištenjem raznih programa. To se ponekad može i zakomplicirati pa su usluge specijaliziranih tvrtki uvijek dobro rješenje. Sve u svemu, spašavanje podataka s raznih medija danas je moguće uz brojne tehnološke pomake koji su se dogodili. Takvim uslugama bave se specijalizirane tvrtke, ali imajte na umu da su takve usluge i dosta skupe. Zato svakako pokušajte raznih preventivnim metodama izbjeći da uopće morate tražite takve uluge i to će dugoročno biti najbolja opcija.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top