Pametne narukvice su odličan dodatak za sportaše

U posljednjih nekoliko godina tehnologija se eksponencijalno razvija i neke stvari koje su pred 30ak godina bile nezamislive, danas su postali naša svakodnevica. Internet, mobiteli, dronovi, power bank i razne druge u posljednjih nekoliko godina postale su u potpunosti normalne i pristupačne cijelom stanovništvu naše planete.

Pametne narukvice su još jedan od dodataka koji je uvelike olakšao praćenje treninga i napretka, a osim toga imaju i niz drugih funkcija koje nam mogu pomoći da pratimo ponašanje svojega tijela. Upravo zbog toga su danas postale omiljeni dodatak svih sportaša, od profesionalaca do rekreativaca. 

Kroz ovaj tekst upoznati ćemo vas s time kako odabrati kvalitetnu narukvicu koja će imati sve potrebne funkcije, kako se koristi i koji brendovi su najpopularniji.

Što su pametne narukvice?

Pametne narukvice su mali uređaji koji se stavljaju na zglob ruke i koje prate niz korisnih funkcija za vrijeme treninga i svakodnevnog života. One su od iznimne važnosti za sportaše, jer omogućavaju lako praćenje treninga i napretka. Postoji i skuplja varijanta poput odabira pametnog sata, koji može biti odličan modni dodatak i ujedno veoma koristan za praćenje aktivnosti.

Pametne narukvice Xiaomi
Pametna narukvica Xiaomi Mi Band 5 za mjerenje aktivnosti

Pametne narukvice se najčešće sastoje od glave (koja je tehnološki uređaj) i narukvice (najčešće od silikona, zbog toga što nije težak i ne smeta prilikom aktivnosti). U sebi sadrže razne senzore, bateriju i memoriju, a sve podatke pokazuju na aplikacijama mobitela. S mobitelom se povezuju putem bluetootha, a za vrijeme dok su povezane mogu i vibrirati tijekom primanja obavijesti ili poziva na mobitel.

Također, postoje i neke koje na sebi imaju mali ekran na kojem prikazuju vrijeme ili neke druge bitne funkcije za trening.

Funkcije pametne narukvice

Pametne narukvice imaju niz korisnih funkcija koje će pomoći sportašima da prate svoje aktivnosti. Većina narukvica poznatih brendova ima vlastite aplikacije, koje prikazuju sve podatke s narukvice.

Ako volite trčati ili se baviti biciklizmom, smart band je odličan odabir za vas. On će za vrijeme vaše aktivnosti pratiti:

 • Rutu trčanja pomoću GPS-a
 • Brzinu i intenzitet trčanja
 • Broj otkucaja srca (i vibracijom vas upozoriti u slučaju da pređe normalne granice da usporite)
 • Vrijeme trčanja 

Nisu sportske aktivnosti jedina stvar koju će pratiti narukvica. Zahvaljujući senzoru, ona će pratiti i svakodnevni broj koraka, prosječni broj otkucaja srca tijekom dana, kao i kvalitetu sna tijekom noći. Najbolja stvar od svega je što aplikacija od narukvice pamti sve ove podatke i daje vam savjete kako da poboljšate svoje performanse na treninu te općenito način života.

Aplikacija za pametne narukvice

Putem aplikacije možete upravljati s vlastitim ciljevima, pa će vas i sama aplikacija motivirati s obavijestima i „natjerati“ na trening. Osim toga, možete postaviti i pratiti kilažu, a kroz mnoge aplikacije omogućeno je i jednostavno dijeljenje svojih uspjeha na društvenim mrežama.

Video: Mi Smart Band 6 pametna narukvica – recenzija

Povezivanje mobitela s narukvicom

Samo povezivanje pametne narukvice s mobitelom je iznimno jednostavno i sve što je potrebno je preuzeti aplikaciju iz Google Trgovine Play te ju instalirati na vaš mobitel. Nakon toga pokrenite aplikaciju, uključite bluetooth i pratite korake oko povezivanja.

Nakon povezivanja, pametna narukvica se putem aplikacije može „programirati“, tj. podesiti sve željene stvari oko njenih obavijesti, dodavanja alarma, odabira ruke na kojoj je aplikacija radi detaljnijih podataka i slično. Također, prije aktivnosti putem aplikacije možete odabrati i pokrenuti detaljno mjerenje aktivnosti, pa možete birati između:

 • preskakanja užeta
 • trčanja
 • biciklizma
 • stolnog tenisa
 • košarke 
 • i raznih drugih sportova i aktivnosti

Funkcije plaćanja

Neke pametne narukvice u sebi imaju ugrađen NFC čip, koji omogućava lakše plaćanje na POS aparatima. Tako sa sobom ne morate nositi karticu, već za vrijeme trčanja možete jednostavno na kiosku vodu ili proteinsku pločicu platiti prislanjanjem narukvice, umjesto kartice. NFC način plaćanja je sve više popularan i osim narukvica se nerijetko koristi i putem mobitela.

Pametne narukvice
Pametne narukvice imaju i funkcije plaćanja

Alarm kod pametne narukvice

Pametna narukvica donosi i revolucionarno rješenje kod buđenja. Kod mnogih narukvica je omogućen takozvani pametni alarm, koji nas iz sna budi u trenutku kada nismo u dubokom snu. Tako se ne prekida važan ciklus sna i narukvica nas budi u određenom terminu koji postavimo. 

Osim toga, narukvica ne budi naglo, već laganim povećanjem vibracija polako budi iz sna i na taj način eliminira šok standardnih alarma.

Xiaomi Mi Band

Xiaomi je jedan od najpopularnijih proizvođača razne tehnologije, a Xiaomi Mi pametne narukvice su zasigurno najbolji izbor za kupnju. Prva je proizvedena 2014. godine i do danas su iznimno napredovale i postale broj jedan dodatak kod ljudi. Osim raznih korisnih funkcija, Xiaomi se je pobrinuo i za estetiku, stoga su sve narukvice iznimno ugodne oku i mogu biti odličan modni dodatak.

Neke od glavnih specifikacija Mi Band narukvica su:

 • Mjerenje trening aktivnosti
 • Praćenje sna
 • Otključavanje mobitela bez lozinke, dok je narukvica u blizini
 • 30 dana trajanja baterije bez aktivnosti
 • Otpornost na vodu (prema IP67 certifikatu)
 • Vibriranje za obavijesti, pozive ili alarm

Pametna narukvica je iznimno koristan dodatak za svakoga i s obzirom na nisku cijenu te velik broj funkcija koje pruža, zasigurno nećete pogriješiti s kupnjom. Prilikom kupnje obratite pažnju na specifikacije, kao i izgled narukvice, kako biste bili sigurni da zadovoljava sve vaše potrebe.

Članci iz iste kategorije:

Scroll to Top